OOSTENRIJK
ROTER VELTLINER
KAMPTAL
Body: MEDIUM
Alcohol: 13,0 %
Zuur: MEDIUM
RIJPING: GEEN RIJPING

WEINGUT WEIXELBAUM – ROTER VELTLINER 2023
SMAAKPROFIEL – Grüner Veltliner is inmiddels vaste prik in de meeste wijnkoelkasten en op menukaarten. Roter Veltliner is daarentegen eerder een onopgemerkte showpony. Hoewel de naam het doet vermoeden, is de druif geen familie van Grüner Veltliner. En de wijnen zijn ook niet ‘roter’ van kleur. Wat hij wél is: zeldzaam, opvallend en vrijwel alleen te vinden in het Oostenrijkse Niederösterreich. In Kamptal, een regio met een zwak voor deze druif, ligt Weingut Weixelbaum. Hun Roter Veltliner groeit op de heuvels van Ried Gaisberg – een plek waar de druif alle zorg en aandacht krijgt die hij verdient. Want alleen dan laat hij zich van zijn beste kant zien. Het resultaat? Een kleurenbom van rijp citrus- en steenfruit, met meer ronding en body dan je gewend bent van Oostenrijkse witte wijnen. En tegelijkertijd toch superfruitig en superfris. Een comeback van een druif die je niet wilt missen.
ACHTERGROND – Vanwege zijn combinatie van frisheid en toch een fijne body is Roter Veltliner een geweldige keuze om te combineren met diverse vissen variërend van tong tot kabeljauw. Maar Roter Veltliner en kreeft: dat is echt een gouden greep. Het vettige, zachte kreeftenvlees wordt wakker geschud door de frisse zuren van de wijn. Bij kreeft heb je nou eenmaal geen gezapige wijn nodig die meebeweegt met de knoflookboter, maar juist smaken die er doorheen snijden en het geheel spanning meegeeft.
GEGRILDE OOSTERSCHELDEKREEFT MET CHIPOTLESAUS UIT DE KEUKEN VAN CULY.NL
Gegrilde Oosterscheldekreeft met rokerige chipotlesaus en mais. Zeg maar kreeft op z’n Mexicaans. Olé!
Klik hier voor het gerecht
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.