OPITZ
SAUVIGNON BLANC
HOUTGERIJPT
Body: MEDIUM/VOL
Alcohol: 13,0 %
Zuur: MEDIUM/HOOG
RIJPING: 12 MND HOUTRIJPING
DOMAINE THET – MONTLOUISE-SUR-LOIRE EXTRA BRUT
SMAAKPROFIEL – In de sterrenkunde en natuurkunde is het heel normaal dat op het moment dat je iets uitvindt, het tot in de einde der dagen jouw naam zal dragen. We willen een lans breken om dit fenomeen ook in de wijnwereld te introduceren. En als het aan ons ligt, noemen we dit verschijnsel het ‘Opitz-effect’. Het bestaat uit twee onderdelen. Het eerste is afkomstig van de ligging van de honderd jaar oude wijngaarden van Opitz, pal naast de zoute meren in het verre Oosten van Burgenland. Die zoute meren en de hoge concentratie aan mineralen in de bodem zorgen voor een curieuze complexiteit in de wijn. Naast de tropische fruitigheid en de benodigde frisheid van citrusfruit bevat de Sauvignon Blanc een soort hele fijne ziltigheid. Je kunt dit blijven proeven en elke keer iets nieuws ontdekken, waar je niet precies je vinger op weet te leggen. Het tweede onderdeel is het nagalmen. Geen enkele wijn galmt zo na als een houtgerijpte Opitz. Het unieke gebruik van Oostenrijkse eikenhout zorgt voor aroma’s en smaken van karamel, vanille, amandel, boterbabbelaars, een rokerig randje en dan hup via fudge weer terug naar de karamel. Het patent is nog vrij, maar je hoorde het hier voor het eerst: het Opitz-effect.
ACHTERGROND – We kwamen deze wijn voor het eerst op het spoor in 2018. Maar de oplages zijn zó beperkt, dat hij eigenlijk altijd is uitverkocht. En om eerlijk te zijn: een wijn van dit niveau is voor ons ook net iets te kostbaar om zomaar in de wijnbox op te nemen. Toch besloten we iets te doen wat we nog nooit eerder hebben gedaan: we boden aan om de hele jaargang op te kopen. Jaren gingen voorbij. En nu, met de oogst van 2023, is het eindelijk gelukt. Dat het is gelukt om deze wijn in de wijnbox te krijgen, voelt voor ons als een cadeau. En hopelijk voor jou ook, want je bent de enige die deze wijn in huis heeft!
DONUT MET KOMKOMMER, MAKREELTARTAAR EN EEN LIMOENSAUSJE VAN HAPENTAP.BE
Een houtgerijpte Sauvignon Blanc geeft je veel keuzes in de keuken. Kies je voor een fris gerecht met rauwe groenten of fruit, dan komt juist de zachte houttoets van de wijn extra naar voren. Ga je daarentegen voor een rijker gerecht, bijvoorbeeld gerookte zalm, dan worden de frisse zuren van de wijn juist prominenter. Wij vonden de perfecte balans in een gerecht met makreelfilet en mascarpone ,romig en vol, gecombineerd met friszure accenten van komkommer, gember en limoen. Een kleurrijk en verrassend voorgerecht, ideaal voor de feestdagen.
Klik hier voor het gerecht

Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.