Terroir in wijn, hoe werkt dat?

Terroir in wijn, hoe werkt dat precies?

 

Je hebt vast wel eens iemand aan tafel horen zeggen dat ze de grondsoort in de wijn kunnen proeven. Een uitgesproken smaak die terug is te vinden in de wijn en herkenbaar is voor een bepaalde streek en grondsoort. Zoals bijvoorbeeld Chablis kan ruiken naar natte kiezelsteentjes en Pouilly-Fumé naar rook. ‘Goût de terroir’ zoals de Fransen dit fenomeen zo mooi noemen: de smaak van het terroir. Maar wat is terroir eigenlijk en kan je de grondsoort echt proeven?

 

 

 

 

 

Terroir is een paraplu begrip voor alle natuurlijke factoren die van invloed zijn op de smaak van de wijn. En dat is een hele lijst. Denk dan bijvoorbeeld aan het druivenras en de invloed van de wijnboer, maar ook grondsoort, temperatuur, klimaat, hoogte, helling, het aantal zonuren en ga zo maar door. Toch is het de grond wat vaak onderwerp van discussie is.

 

De ideale bodem voor wijngaarden is armoedig, met zo min mogelijk water en een beperkte hoeveelheid stikstof. Beiden stimuleren namelijk de groei van een plant en dat is niet wat een wijnboer wilt. Als er niet genoeg voedingsstoffen zijn om te groeien, richt een plant haar kracht op de druiven, met een betere wijn tot gevolg. Wijngaarden zien er daarom altijd uit alsof ze met veel liefde en aandacht worden verwaarloosd.

 

         

Wijngaarden zien er uit alsof ze met liefde

en aandacht worden verwaarloosd.

 

 

 

 

Er bestaan ongelooflijk veel verschillende grondsoorten, en elke wijnboer zal met droge ogen beweren dat zijn grondsoort de beste is. Dit zijn echter de meest voorkomende.

 

Kalkbodem: Een kalkbodem zorgt voor mineraliteit in een wijn. Mineraliteit is te omschrijven als de smaak die je proeft als je aan een (schone) steen likt. Deze onuitputtelijke bron van calcium in de grond zorgt vaak voor wijnen met een flinke zuurgraad en overheersende citrusaroma’s. Dit vind je vooral van de Franse Loire tot aan de witte rotsen in Dover.

 

Zand of lössbodem: Wijngaarden met een zand of löss bodem resulteren vaak in lichte wijnen die duidelijk aromatisch zijn en fruitig van karakter. Rode wijnen zullen wat lichter van kleur zijn en lager in alcohol. Vooral te vinden in landen met een koel klimaat zoals Nederland en Duitsland.

 

Kleibodem: Klei is één van de favorieten onder wijnboeren. Afgezien van het feit dat er meer kleisoorten zijn dan druivenrassen, hebben wijnen afkomstig van kleibodems meer body, alcohol, aroma’s van donker fruit en vooral veel bewaarpotentieel. De Franse Bordeaux is wereldberoemd geworden om haar kleibodem.

 

Vulkanische bodem: Vulkanische grond is een inkoppertje. Dit zorgt voor een bepaalde mineraliteit en natuurlijk rokerigheid in de wijn. Sauvignon Blanc uit de Loire en de Pinot Noir van Andreas Mann zijn hier goede voorbeelden van!

 


 
Wil je zelf een van onze terroir wijnen proberen?  Klik dan hier!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden