Lukas Krauß

Meet Lukas Krauß. De hoed is zijn handelsmerk. Sex, Wijn en Rock ‘n Roll is zijn motto.  


In het volledig onbekende Lambsheim in Duitsland, liggen de wijngaarden van de veelbelovende jonge wijnmaker Lukas Krauß (27). Vijf jaar geleden zette hij een eigen wijnmerk op en bracht zijn eerste wijn uit. In tegenstelling tot de traditionele wijnen die zijn vader produceert voor het familiebedrijf Krauß, wil Lukas wijn maken voor de nieuwe generatie wijndrinkers. Zijn eerste wijn, de Pornfelder, sloeg in als een bom.
 

    

Bij aankomst op zijn wijngaard ontmoeten we Lukas. Lukas had een hoed op. Lukas heeft namelijk altijd een hoed op. De hoed is zelfs zijn handelsmerk geworden. Normaal gesproken zetten wijnboeren altijd hun eigen naam of de naam van het wijnhuis op het etiket. Maar niet Lukas, op zijn wijn staat: ‘Mann mit Hut’. Waarom? Dat omschrijft het beste wie ik ben’.

 

De kwaliteit van zijn wijnen wordt niet bepaald door afkomst, kastelen, dorpen of specifieke wijngaarden. Hij heeft zijn eigen classificatie-systeem: hoeden. Zo staat één hoed voor frisse wijnen en het echte drinkplezier. Twee hoeden staat voor meer experimentele en krachtige wijnen met kruidachtige smaken. Toen wij vroegen of er ook wijnen met drie hoeden zijn antwoordde hij: ‘Nee, maar die gaan zeker nog komen. Ik ben nog lang niet klaar met wijn maken’.
 Midden op de wijngaard pronkt een hoge houten zelfgemaakte constructie die wat wegheeft van een boomhut gemaakt door kinderen. ‘Dat is het insectenhotel’ legt Lukas uit. De laatste jaren is hij druk bezig toe te werken naar een volledig biologische productie. De aanwezigheid van bijen, vlinders en andere insecten is daarbij essentieel. ‘Er is te lang gedacht dat insecten slecht zijn voor de wijnbouw en dat preventief besproeien noodzakelijk is’.

 


Twee jaar geleden introduceerde Lukas zijn Pornfelder. Een blend van de rode druiven Portugieser en Dornfelder. De naam is ontstaan bij toeval. Op een houten vat stond de D van Dornfelder onduidelijk geschreven waardoor het leek alsof er Pornfelder stond. Het etiket past bij de naam: twee schaars geklede dames die de druiven bij elkaar houden. Op de vraag waarom de wijn zo populair is antwoordt Lucas: ‘Misschien is het de wijn, misschien is het sex. Maar iedereen die het ziet wil het gelijk proberen.’ Wij waren na het zien van de fles en het drinken van de Pornfelder ook gelijk verkocht. Daarom hebben we de Pornfelder meegenomen naar Nederland en zit hij in de eerste Baltazar Box!
 

De Dornfelder geeft de wijn een schitterende donkerrode en diepe kleur. De Portugieser brengt fruit en elegantie met zich mee. Maar de subtiele houtrijping maakt de wijn echt compleet. Zachte tannines, veel fruit en super sappig. Dit is echt genieten!!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden