Kristian Dautermann

  • Geplaatst op
  • 0

Het motto van Dautermann is zowel eenvoudig als veeleiseind: ‘80% van de kwaliteit wordt ons gegund door de natuur, voor de overige 20%  werken we hard in de wijngaarden..’

Baltazar wijn wijnabonnement      Baltazar wijn wijnabonnement 


De Romeinen zagen honderden jaren geleden al potentie in het kneuterige Ingelheim in Rheinhessen en plantten er de eerste wijngaarden, maar de afgelopen decennia raakte het in vergetelheid. Totdat Kristian Dautermann in 2011 het wijnhuis Dautermann van zijn vader en moeder overneemt. In 2014 werd één van zijn wijnen uitgeroepen tot de beste wijn van Duitsland. Sindsdien is Ingelheim weer een begrip.
 

Als je Ingelheim binnenrijdt lijkt het alsof je je in een skigebied begeeft waar de video van ‘Anton aus Tirol’ is opgenomen. Traditionele huizen, traditionele bakkertjes en vooral heel veel traditionele wijnboeren. Al ruim 100 jaar woont de familie Dautermann in Ingelheim en al meer dan 100 jaar produceren ze wijn. ‘Maar we maken hier niet alleen wijn op de traditionele manier’ zegt Kristian. ‘Gelukkig maar’, denken wij.

 Baltazar wijn wijnabonnement


Midden op de binnenplaats van hun boerderij staat een klein paviljoen, wat ook terug te vinden is op het etiket. Het paviljoen staat niet alleen prominent op de wijn maar is ook een belangrijk onderdeel van de familie. De hele familie komt op zomeravonden bij elkaar om gezamenlijk te eten en drinken in het paviljoen en, zo wil de traditie, om het ieder jaar in een andere kleur te verven.  Als we Kristian vragen of we hier de film voor Baltazar op kunnen nemen samen met hem begint hij te lachen (hij lacht echt heel veel) en zegt: ‘Ich werde ein Niederländische berühmtheit!’
 

Aan machines doen ze niet bij Dautermann, ‘plukken met de hand is belangrijker dan ooit’ zegt Kristian. Handgeplukte druiven zijn nou eenmaal van een hogere kwaliteit in vergelijking met oogstmachines. Tijdens het oogsten wordt er namelijk al gesorteerd en worden alleen de druiven die goed genoeg zijn geselecteerd. Een machine kan simpelweg niet sorteren en plukt alle druiven waardoor de kwaliteit van de wijn minder wordt. Wij vroegen ons af of plukken met de hand niet ongelooflijk veel tijd kost? Kristian lacht en legt uit: ‘Iedereen helpt mee en iedereen helpt elkaar. Familie, vrienden en zelfs wijnboeren’ . Gevolgd door een uitnodiging om eind dit jaar te komen helpen plukken op de wijngaard. Dat wordt dan: Dautermann Weisserburgunder 2016, handgeplukt door Baltazar!


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden