Hoe herken je een zoete wijn?

  • Geplaatst op
  • 0Hoe herken je zoete wijn? 

Wijnboeren en sommeliers wereldwijd vinden het fantastisch, maar toch staat Riesling bij menig wijndrinker niet steevast op tafel. Hoewel het leeuwendeel van de wijnen gortdroog is, heeft Riesling de afgelopen decennia het imago opgebouwd van zoete wijn. En dat werkt nu eenmaal niet altijd in haar voordeel. Het is echter niet voor niets, want zoete wijn is in Duitsland nog steeds een prestige dingetje en het aanbod is groots, maar tegelijkertijd wil je thuis natuurlijk niet voor een verrassing komen te staan als je schoonouders op bezoek komen en je vol trots een fles wijn op tafel zet. Dus waar moet je op letten bij het kopen van een Duitse wijn?


Ben je op zoek naar droge wijn, let dan op het woord trocken. Zowel bij rode als witte wijn moet dit op het etiket staan. Staat dit nergens op het etiket dan kan het spannend worden, het suikergehalte kan namelijk snel oplopen! 

Een suikergehalte waar zelfs

 

Coca Cola jaloers op zou zijn.Spätlese vergaarde in de jaren 80 grote populariteit onder wijndrinkers. Het betekent letterlijk ‘laat geoogst’ en dat is ook precies wat het is. Druiven blijven relatief lang hangen waardoor ze zeer rijp worden met een hoog suikergehalte. De suiker vergist echter niet allemaal in alcohol waardoor er restsuiker in de wijn achterblijft wat uiteindelijk resulteert in een zoete wijn. Omdat niet alle suikers vergisten in alcohol zijn zoete wijnen - naast de naam - ook te herkennen aan een laag alcoholpercentage. Bij een wijn met minder dan 10% alcohol kun je ervan uitgaan dat de wijn zoet is

Een wijnboer met lef durft het aan de al rijpe druiven nog langer te laten hangen. Na een tijd tast de schimmel botrytis (beter bekend als edele rotting) de druiven aan en maakt miljoenen kleine gaatjes in de schil waardoor het vocht uit de druiven loopt en er een soort suikerrozijnen overblijven. Wijnen gemaakt van deze druiven heten beerenauslese en zijn mierzoet. Met een suikergehalte waar zelfs Coca Cola jaloers op zou zijn, zijn ze wel erg lekker als dessertwijn.

Alleen de echte waaghalzen durven het aan hun druiven te laten hangen in de hoop dat de winter vroeg komt en de inmiddels overrijpe druiven bevriezen. Wanneer dit gebeurt worden de druiven bevroren geperst met als resultaat extreem zoete en geconcentreerde wijn: Eiswein.

Als je dacht dat zoete wijn altijd goedkoop is, dan heb je het bij het verkeerde eind. Omdat je relatief veel druiven moet uitpersen om een fles te vullen zijn dit wijnen met een prijskaartje: Beerenauslese kost minimaal €25 euro en Eiswein al snel €50 per fles. Oh, en dan heb je trouwens maar een half flesje..Wil je zelf een van onze Chardonnay's  proberen?  Klik dan hier!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden