Drink jij wel eens biologische wijn?

  • Geplaatst op
  • 0

Drink jij wel eens biologische wijn?

 

Werken op natuurlijke en traditionele wijze is weer helemaal hip bij de nieuwe generatie wijnboeren. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is verleden tijd, want steeds minder mensen zitten te wachten op een wijn met allerlei toevoegingen. Wees gerust, dit is geen promo voor de Partij voor de Dieren, maar het geitenwollensokken-imago van biologische wijn is nu toch echt verleden tijd. Dus wat is biologische wijn eigenlijk precies en waarom is nog niet elke wijn biologisch?

 

 

 

 

De definitie van biologische wijn is een boekwerk vol technische regeltjes en wollig taalgebruik, maar het uitgangspunt is vrij simpel. Biologische wijn wordt geproduceerd vanuit de filosofie dat de wijngaard, de druif en de wijn die daar uit voorkomt zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten. 

 

 

In de praktijk betekent dit dat een wijnboer geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden mag gebruiken. Daarnaast heerst er in de wijnkelder een verbod op chemische toevoegingen aan de wijn. Biologische wijnboeren zijn in die zin dus veroordeeld tot het werken met wat de natuur hun geeft waardoor er bijvoorbeeld ook grotere verschillen zijn in wijnjaren. Waarom heeft dan nog niet elke wijnboer een Europees biologisch keurmerk op het etiket staan? Dat komt doordat er niet alleen maar voordelen aan biologische wijnbouw zitten.

 

         

Het geitensollensokkenimage van

biologische wijn is nu toch echt voorbij

 

 

 

 

Biologische wijnboeren gebruiken kopersulfaat als bestrijdingsmiddel; dit heeft een relatief zwakke werking en wordt bij neerslag ook nog eens weggespoeld. In tijden van regen, en dus hoge kans op schimmels, zal een biologische wijnboer aanzienlijk meer moeten sproeien wat juist zorgt voor een hogere milieubelasting.  Het belangrijkste is echter dat onlangs is gebleken dat het gebruikte kopersulfaat een slecht afbreekbare stof is die door de bodem wordt opgenomen. In wijnstreken zoals Champagne die al decennia geleden hebben ingezet op biologische wijnbouw zijn dermate hoge concentraties koper in de grond gevonden dat deze als giftig wordt beschouwd. Wijnboeren die nu voor de keuze staan om biologische wijn te produceren houden (voorlopig)de boot dus vooral af en de pioniers van de biologische wijnteelt worden misschien wel het kind van de rekening.


 
Wil je zelf een van onze biologische wijnen  proberen?  Klik dan hier!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden