Chardonnay: Misschien heb je nog niet de juiste geproefd?

 • Geplaatst op
 • 1Chardonnay: Misschien heb je nog niet de juiste geproefd?

Misschien vind je het heerlijk, misschien vind je het verschrikkelijk. Misschien heb je gewoon nog niet de juiste geprobeerd. Maar Chardonnay is zonder twijfel de kameleon van de wijnwereld. 


Wie op het terras een glas droge witte wijn bestelt, krijgt vaak van de ober de vraag: “Wilt u een Chardonnay of een Sauvignon Blanc?” Rond, vol, redelijk wat alcohol en relatief weinig zuren. En dat laatste is één van de redenen voor het grote succes van deze trendy druif. Chardonnay is zachtaardig en daardoor toegankelijk voor een breed publiek. En dat is ook het grootste probleem van Chardonnay. In elke bar, in elk restaurant en in elke supermarkt is het te vinden. En dat heeft imago van deze druif geen goed gedaan. 


 

De ene keer krijg je een hippe chick,

  
de andere keer een lastige tante.

Toch is het de lievelingsdruif van menig wijnboer. Lekker makkelijk: ze groeit overal en altijd, rijpt vroeg en de hoeveelheid druiven die je van een plant trekt zijn niet misselijk. Velden vol maken ze er van. Maar toch is Chardonnay altijd anders. De ene keer krijg je een hippe chick, de andere keer een lastige tante. Dit komt doordat de druif van zichzelf geen uitgesproken smaak of aroma’s heeft. De smaak van Chardonnay is altijd afhankelijk van wat een wijnboer er mee heeft gedaan, op wat voor bodem en in wat voor klimaat de druiven hebben gegroeid. Wat je proeft is dus niet alleen de druif, maar grotendeels de handtekening van de wijnboer en de kenmerken van de streek waar de druif vandaan komt.
Denk maar eens aan de Bourgogne-streek. Een Chablis is fris en vanwege een bodem van schelpdieren en kalksteen vaak een beetje ziltig. Daarentegen vind je 100 kilometer verderop de klassieke Bourgogne: zo’n vette Meursault die na jarenlange houtrijping druipt over de randen van je glas. Het maakt voor een Chardonnay niet uit: de wijn is door wijnboeren te ‘stylen’ naar de laatste trends.

En dat de Chardonnay elke keer zo anders is maakt het juist zo leuk. Probeer eens een Chardonnay uit Amerika, of Australië. En geef vooral niet op als je wel een keer die lastige tante tegenkomt.Wil je zelf een van onze Chardonnay's  proberen?  Klik dan hier!

Reacties

 1. Marije Marije

  Beste baltazar,
  Ik heb bij bistro la croute in de zon een super chardonnay gedronken weissburgunder!
  Graag verneem ik van jullie wat de wijn kost als ik deze wil kopen en of jullie korting geven per doos!!!
  Bedankt Vr Grt Marije

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden